Magisk oprydning – eller hvordan jeg fik tømt skabet

DSCF0818

Jeg har altid beundret mennesker, der havde fem bøger pænt stående i bogreolen, hylder som ikke var overfyldte med gamle dåser, en gammel robot i udu og en halvvissen pelargonie. For netop overfyldte hylder, overfyldte skabe og gamle dimser, som blev gemt, fordi ‘man ved aldrig’, har altid været min spidskompetence.

Men altså, i april fik jeg nok. Nok af et klædeskab proppet med kjoler, jeg ikke har gået med, siden før jeg blev gravid. Nok af sko, der aldrig vil gøre mig rigtig glad. Og en reol fyldt til bristepunktet med bøger, jeg enten aldrig får læst eller som jeg har læst.

Og fordi den her form for klaustrofobi brød ud, mens jeg færdiggjorde specialet, overspringshandlede jeg naturligvis og købte en bog om emnet.

Den centrale pointe i Marie Kondos bog The Life-changing Magic of Tidying (på dansk Magisk Oprydning, Gyldendal, 2014) er netop, at de ting, man ejer skal gøre én glad og give én glæde. Det handler altså ikke om, hvorvidt man rent faktisk har brug for dimsen, eller hvorvidt man lige har haft den t-shirt på. Det handler om at mærke efter. Og derfor har det været en ret sindssyg oplevelse at rydde ud.

DSCF0911

I bogen kortlægger Marie Kondo rækkefølgen af ting, man skal rydde op i. Og først for var tøjet. Jeg har været den heldige ejer af de flotteste vintagekjoler, en kvinde kunne tænke sig. Men de føltes på en eller anden måde bare ikke rigtige mere. Jeg troede egentlig, at der var mange følelser forbundet med de kjoler. Inden jeg ryddede ud, troede jeg, at min identitet på en eller anden måde hang sammen med de kjoler.

DSCF1048 DSCF1044

Nu har jeg solgt dem. Og jeg har ikke savnet dem. Tværtimod har jeg overvejet at skille mig af med de sidste, der stadig hænger i skabet, og som med stor sandsynlighed heller ikke vil blive brugt.

Jeg fik også ryddet kraftigt ud i vores bogreol, og det fede ved at rydde op har – udover mere plads i skabet og en meget pænere bogreol – været at kunne glæde andre. Jeg har foræret nogle af mine bøger væk til dem, der gerne ville have dem på Facebook. Til gengæld for dem har jeg fået chokolade, blomster og mere chokolade. Og det tøj, jeg ikke fik solgt, og de bøger, ingen var interesseret i, gik til et asylcenter. En helt igennem god deal for mig.

Køb Marie Kondo – The Life-changing Magic of Tidying her

 

 

::: Indlægget indeholder affiliate links :::

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *